Mała kuchnia – wielkie utrapienia
Dla osób, które lubią gotować, istnienie w mieszkaniu małej kuchni, może być frustrujące. Szczególnie, że na małej powierzchni trudno czuć się swobodnie i móc rozłożyć wszystkie sprzęty kuchenne tak, jak byśmy tego chcieli. Mała kuchnia jest wyzwaniem i trzeba ją urządzić tak, aby była maksymalnie funkcjonalna, estetyczna i optycznie powiększona. Mała kuchnia wymusza konkretne ustawienie sprzętów takich jak kuchenka czy lodówka, które nierzadko zmieścić mogą się tylko w jednym miejscu pomieszczenia. Urządzanie małej kuchni należy zacząć od dokładnych pomiarów i zaplanowania układu kluczowych elementów. Musimy też przede wszystkim zmaksymalizować miejsce robocze takie jak blat, który jest niezbędny do przygotowywania potraw. Jeśli mamy małą kuchnię, zastanówmy się, czy nie zainwestować w wysuwany stół, który na czas przyrządzania potraw można schować lub w ogóle przenieść go w inne miejsce. W małej kuchni każdy centymetr powierzchni powinien być odpowiednio rozplanowany.
Mała kuchnia – jak można ją urządzić?
Przede wszystkim, jeśli mamy małą kuchnię, powinniśmy zrezygnować z instalacji szafek wiszących, ponieważ wtedy pomieszczenie może wydawać się niemal klaustrofobiczne, natomiast istnienie samych szafek dolnych pomoże pogłębić przestrzeń. W szafkach warto zainstalować zamiast drzwiczek, które w czasie otwierania zajmują dodatkowe, cenne, miejsce, rolety czy osłony przesuwane, które pozwolą zaoszczędzić miejsce. Mała kuchnia powinna być jasna, aby wydawała się większa. Oczywiście pojedyncze akcenty mogą być ciemne, jednak główny motyw kolorystyczny powinien być jasny. Wszystkie sprzęty powinny znajdować się w szafkach czy schowkach, dzięki temu unikniemy efektu zagracenia przestrzeni, a w małej kuchni wystarcz kilka przedmiotów na wierzchu, by wydawała się jeszcze mniejsza niż jest. Ciekawym rozwiązaniem mogą być również meble mobilne, które można z łatwością przesuwać z miejsca na miejsce, gdy w aktualnym momencie ich nie potrzebujemy.